Rijeka Krupa u online magazinu Punkufer

Svi koji smo posjetili rijeku Krupu vidjeli smo njezine ljepote. Nedavno se u to uvjerio i autor članka Goran Šafarek u pomoć Wild Croatia ekipe.

 Ona je nepoznati biser krša, oaza u kamenjaru. Jedna je od najmanje poznatih rijeka, ali najljepših! Općenito je fascinantna prisutnost vode u kršu. I dok već sav mokar istražujem barijeru, prisjećam se izvora Krupe. Nije trebalo neko posebno veranje, jer gotovo do njega vodi cesta, a onda staza. Pratili smo rijeku, a znojem sam natapao utabanu stazu usred škrtog kamenjara. Možda sam zbog iskustva Cetine, Kupe, Une očekivao nešto elegantnije, ali izvor Krupe šišti kroz geološkom rukom nabacano kamenje. Sada ljeti probija tek tu i tamo, ali mogu zamisliti kako je u proljeće kad se na Velebitu tope snjegovi. Jer Krupa crpi vodu podno Tremzine, jednog od krajnjih velebitskih obronaka iz skupine Crnopca. Putevi vode u kršu skriveni su od pogleda ljudi, a pod našim nogama teku i cijele rijeke.

Goran Šafarek

Za sve vas koji biste željeli posjetite rijeku Krupu, Zrmanju i Krnjezu najbolju stazu moći ćete proći na Trailu Tri Rijeke, zato se prijavite kod možete.

Pogledajte i kratki video rijeke Krupe, te pročitajte cijeli članak na Punkufer.dnevnik.hr