trail-1

ŠTO JE TRAIL TRI RIJEKE?

TRAIL TRI RIJEKE 03.10.2020

Ova sportsko-turistička manifestacija promovira, potiče i afirmira posebne oblike turizma (sportsko izletnički, seoski i dr.) , a posebice predstavlja prirodne ljepote Bukovačkog krša naslonjenog na  južne padine Velebita s prekrasnim kanjonima Krupe i Zrmanje sa svojim pritokama, te izuzetnim speleo potencijalom ( jamama, spiljama , ponorima i drugom speleo znanstvenom građom koja ovaj Bukovački krš uvrštava u najpotentnije na svijetu ).

Trail Tri Rijeke  nema samo namjeru predstaviti održivi oblik turizma i zaštititi netaknutu prirodu nego u okviru ekonomskog razvoja prostora dotaknuti najbolnija društveno ekonomska pitanja u Hrvatskoj, a to je odlazak mladih ljudi koji sve teže pronalaze smisao i razlog ostanka na ovom prostoru, te stvarati uvjete za njihov ostanak sa svim relevantnim društveno političkim čimbenicima (lokalnom i regionalnom samoupravom, državnom upravom i znanstvenom zajednicom, naravno radeći sve to na platformi velike povijesne i znanstvene ostavštine ovog prostora ) Zbog toga je ovogodišnja poruka Traila Tri Rijeke  – Ostani,  kod kuće je najljepše.

Da to nije samo puka i neostvariva poruka već utemeljena i realna pretpostavka kojoj u prilog  govore Svjetski turistički sajmovi, npr. najveći svjetski sajam u Londonu na kojem je prisustvovalo 170. zemlja svijeta – oko 50.000 najboljih svjetskih turističkih radnika. Republika Hrvatska je u okviru svoje prezentacije ponudila 3 top destinacije putem virtualne šetnje. Dubrovnik (UNESCO kulturna baština), Kornate (nautička destinacija) i Zrmanju kao top destinaciju za avanturizam u Hrvatskoj. Ovakvi konkretni rezultati koji su došli kao plod dugogodišnjeg, temeljitog i iscrpnog rada, te promicanje i predstavljanje ovog prostora sa svim svojim potencijalima i mogućnostima kako u  Hrvatskoj  tako i u Europi i svijetu jesu razlog za optimizam.